День пам’яті та примирення

 

Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом і переміг його. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять і жертви війни: остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.
Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни. 7 травня 2024 року класні керівники Христенко Ольга Володимирівна та Моісеєнко Олена Анатоліївна провели виховну годину на тему «8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом».
Мета заходу: виховання у підростаючого покоління почуття патріотизму, шани до подвигу ветеранів Другої світової війни, усвідомлення цінності миру. Наш земний уклін усім, хто виніс роки окупації та пекло концтаборів, тим, хто сьогодні піднімає з руїн і відроджує Україну. Ваша мужність, життєва мудрість, ставлення до ратного і громадянського обов’язку — це високий приклад для наслідування. Наш обов’язок — бути гідними вашого життєвого подвигу, утверджуючи мир, злагоду та суспільну гармонію на
українській землі. Ми завжди будемо пам’ятати ваш подвиг! Ми завжди будемо пам’ятати вас!

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали Пам’ятайте про тих, що не встали як впали
Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі –

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах
Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки
Є в місцях невідомих невідомі останки
Є в лісах, є у горах, і є під горою –
Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв
Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні
Хай відомими стануть всі герої безвісні