2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.
Рабство може здатися застарілим поняттям, адже в більшості колоній воно було скасовано ще в XIX столітті. Однак вважати, що рабство в сучасному світі повністю викоренено, буде помилкою.
Існують сучасні форми рабства, такі як трудова та сексуальна експлуатація, торгівля дітьми, продаж наречених, шлюби з примусу, ряд форм дитячої праці, насильницьке використання людей у збройних конфліктах, кримінальних діях, сурогатному материнстві тощо.
За даними ООН, сьогодні у світі близько 40,3 млн людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 млн жертв примусової праці.
Примусова праця і торгівля людьми є грубим порушенням прав людини і прав працівника та є антитезою гідної праці.
Крім того, в останні роки в Україні спостерігалась тенденція до збільшення українців, які їдуть працювати за кордон. За таких обставин, громадяничасто звертають увагу на фірми-посередники, які пропонують швидко знайти роботу та оформити візу або дозвіл на працевлаштування у відповідній країні.
Користуючись привабливістю роботи за кордоном, шахраї використовують сотні різних способів обману чесних людей: від рекомендацій оплатити консультацію, оформити документи або переслати їх роботодавцю до потрапляння в трудове рабство.
Щоб не потрапити у ситуацію торгівлі людьми з метою трудової експлуатації завжди ретельно вивчайте будь-яку пропозицію працевлаштування, навіть якщо Ви довіряєте тому, хто її пропонує!

 

Categories: Новини