Історія Запорізького торгово-кулінарного ліцею

Вже понад сімдесят п'ять років ДНЗ«Запорізький ПТКЛ» готує висококваліфікованих робітників для системи торгово-ресторанного профілю не тільки міста Запоріжжя та Запорізької області, а й всієї України та інших держав.

1944, навчально-курсовий комбінат

Історія Державного навчального закладу «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей» почалась у 1944 році з навчально-курсового комбінату облторгвідділу на підставі наказу по Наркомторг УРСР від 24 березня 1944 р. За № 22.

Створення комбінату мало за мету підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітників торгівлі і підприємств громадського харчування, до складу яких входили Трести їдалень республіканського значення.

1949, школа торговельно-кулінарного учнівства

З квітня 1949 р. навчально-курсовий комбінат перейменований у школу торговельно-кулінарного учнівства (ШТКУ) Запорізького облторгвідділу. ШТКУ була єдиним учбовим закладом міста по підготовці професіям для сфери торгівлі та громадського харчування.

1966, Запорізьке професійне торгово-кулінарне училище

З вересня 1966 р. школа торговельно-кулінарного учнівства перейменована в Запорізьке професійне торгово-кулінарне училище. А через рік училище було  реорганізовано в 2 навчальні заклади: Запорізьке професійне торгове училище та Запорізьке професійне кулінарне училище, які діяли кожне самостійно (Наказ Мінторгу УРСР від 17.07.1967 р. за № 263).

1981, Запорізьке професійно-технічне училище

Запорізьке професійне кулінарне училище було державним навчальним закладом і підпорядковувалося Запорізькій обласній конторі громадського харчування. На підставі наказу Мінторгу України № 236 від 02.07.1981 р. Запорізьке професійне кулінарне училище перейменоване в Запорізьке професійно-технічне училище (ПТУ).

1985, Запорізьке середнє професійно-технічне училище № 41

Згідно наказу Мінторгу та держкомітету України № 157/15 від 12.06.1985 р. ПТУ перейменовано в середнє професійно-технічне училище № 41 (СПТУ № 41)
м. Запоріжжя. У 1986 році СПТУ № 41 приєднало на правах філіалу училище, яке готувало пекарів на базі Запорізького хлібокомбінату № 5.

На підставі наказу Запорізького управління народної освіти  від 02.06.1992 р. № 148 «Про ліквідацію в ІІІ кварталі 1992 р. СПТУ № 42» приймаються  безоплатно основні засоби та малоцінний інвентар з балансу СПТУ № 42 на баланс СПТУ № 41 та СПТУ № 36 станом на 01.07.92 р. з підготовкою не тільки кухарів, кондитерів, але й продавців продовольчих та непродовольчих товарів, а також касирів торговельного залу.

1994, Запорізьке професійно-технічне училище № 41

На підставі наказу обласного комітету профтехосвіти в Запорізькій області
№ 53 від 03.03.94 р. СПТУ № 41 перейменовано в професійно-технічне училище
№ 41 м. Запоріжжя (ПТУ № 41).

2003, 2010, Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей

Влітку 2003 року на підставі наказу Міністерства освіти і науки України № 381 від 13.06.2003 р. ПТУ № 41 реорганізовано в Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей. А в 2010 році ліцей отримав сучасне назву найменування юридичної особи – Державний навчальний заклад «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей».

Вас будуть навчати викладачі і майстри виробничого навчання, які мають величезний досвід і вміють створити доброзичливу атмосферу.

Найбільш відомий кондитер Запоріжжя Антоніна Найдьон закінчила кулінарне училище в 1982р, працювала 18 років майстром виробничого навчання, паралельно заочно отримала вищу освіту – і працює зараз керівником кондитерського цеху кафе «О’Сасао!» Вона каже:

 

“Основи моїх професійних і життєвих успіхів закладені в кулінарному училищі”

 

Ваша професія і знання – гарант стабільності і добробуту, якщо ж Ви виявили талант до іншої справи – ми раді за Вас!
Працевлаштування

Саме наші випускники працюють сьогодні викладачами профільних учбових закладів, харчують громадян у своїх приватних підприємствах, пропагандують здорове харчування, випускають спеціалізовану літературу і ведуть телепередачі відповідного напрямку.

Випускники запорізького торгово-кулінарного ліцею у світі

Деякі випускники торгівельно-кулінарного училища працюють не тільки в країнах СНГ, але й в країнах дальнього зарубіжжя, таких як: Греція, Германія, Сполучені Штати Америки, Португалія та ін. Це такі випускники, як: Храпунський Р.Б., Сопелкіна Л.М., Пеклушенко А.Г. і т.д. Вони гордість нашого ліцею.

З 1944 року Запорізький кулінарний ліцей готує кухарів і кондитерів, а в останні роки також навчає професіям продавця продовольчих та непродовольчих товарів, касира торговельного залу, офіціанта, адміністратора

Кухар
Кондитер
Офiцiант
Адміністратор
Касир торговельного залу
Продавець продовольчих товарів
Продавець непродовольчих товарів
0013511
Відвідувачів сьогодні : 181
Всього відвідувачів : 13511
Переглядів сьогодні : 420
Всього переглядів : 21041
Зараз користувачів на сайті : 6