Кращий професіонал

Єловець Тамара Михайлівна – викладач технології приготування їжі ДНЗ «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей», де працює з 1987 року. А за плечима–багато років набуття безцінного досвіду. Із великою вдячністю Тамара Михайлівна згадує головного свого учителя Лагоду Валентину Андріївну – викладача технікуму громадського харчування, яка відмінно знала свій предмет і вселила впевненість у собі, у своїх силах та спонукала до подальшої творчої праці. Саме завдяки їй Тамара закінчила технікум із Червоним дипломом. У 1970 році прийшла працювати за розподілом у трест «Дорресторан». Із радістю згадує цей період свого життя. Пройшла шлях від кухаря V розряду, бригадира до завідуючого виробництвом, працювала у дружньому колективі разом з визнаними професіоналами тресту, де відразу звернули увагу на тонкий смак молодого спеціаліста по приготуванню та оформленню їжі, визнали і стали залучати до всіляких заходів: презентації підприємства, виставок кулінарних виробів, відпрацювання нових страв, розробки меню, засідання кулінарної ради. У цей же час перспективний молодий спеціаліст Тамара навчалася заочно у Донецькому інституті радянської торгівлі.

Майстрами не народжуються, ними стають завдяки клопіткій праці. Тамара Михайлівна відпрацювала у ДНЗ «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей» на посаді майстра виробничого навчання 25 років. А з 2001 року працює викладачем спецдисциплін. Свою роботу сприймає не як обов’язок, а як задоволення. Викладач любить свій предмет, бо займається своєю справою. Її уроки проходять активно, на них панує атмосфера творчості та знань. Для Тамари Михайлівни кожен учень – особистість, і вона знає, як знайти стежечку до душі кожної дитини. Якщо щось не виходить, нікого не звинувачує, а намагається допомогти вихованцям знайти причину тієї чи іншої невдачі. Щоб пробудити інтерес учнів до предмета, постійно шукає нові форми і методи навчання, проводить нетрадиційні уроки, завжди у творчому пошуку, організовує роботу гуртка, де учні проявляють свої таланти, а викладач свою майстерність. Учні з бажанням відвідують уроки технології приготування їжі, уважно слухають та переймають досвід викладача.

У сучасному житті необхідний творчий пошук нових підходів і змістовних форм у роботі з учнями. За підсумками атестації 2010 року Єловець Тамарі Михайлівні присвоєна кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», педагогічне звання – «старший викладач». Вона постійно навчається, працює над собою, підвищує свій професійний рівень на курсах підвищення кваліфікації та стажуванні, приймає участь у конкурсах із методичного забезпечення уроків, успішно завершила тренінг із дидактичного проектування електронних програмно-педагогічних засобів навчання. А зовсім недавно Тамара Михайлівна разом із ученицями групи КК-214 Акімовою Ганною та Коломієць Євгенією розробила електронний посібник «Уроки-лекції з предмету «Технології приготування їжі з основами товарознавства» і перемогла в заочному турі Другого етапу Чотирнадцятого Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій «Екософт 2015» та стали учасниками II етапу цього конкурсу.

Професійна майстерність, творчий пошук, вимогливість, доброзичливість, повага колег, уміння працювати – це складові портрету викладача, наставника, вихователя Єловець Тамари Михайлівни.

Вона працює за принципом – підготовка учнів не до відповіді на певне запитання, не до уроку на «завтра», а до самостійного життя. Засвоївши проектні технології та технологію приготування страв, кожен учень може сам стати автором кулінарних шедеврів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *